Există multiple afecțiuni ale ochiului care ne pot limita vederea. Cauzele sunt multiple și factorii de risc sunt foarte variați. Indiferent dacă suferim de cataractă, glaucom sau de sindromul ochiului uscat (care necesită picături pentru ochi uscați) etc., spre exemplu, toate categoriile de tulburări de vedere care apare consecință a unei boli, sunt deranjante.
În afară de bolile enumerate mai sus, pe lista celor mai frecvente afecțiuni ale ochiului se află și următoarele tulburări de vedere: astigmatismul miopic, presbiopie, miopie și hipermetropie. Ne mai putem confrunta inclusiv cu epifora, adică ochi care lăcrimează excesiv (unde de asemenea ca tratament în stadiu incipient avem picături pentru ochi care lăcrimează sau picături de ochi pentru curățare).
Problema ochilor roșii, uscați și obosiți este de asemenea destul de frecventă în cazul persoanelor care lucrează la birou și stau mult timp în fața unui monitor. Lor le este recomandat să meargă la un control oftalmologic anual, precum și să utilizeze zilnic cele mai bune picături pentru ochi roșii.
Miopia, prespiobia, hipermetropia sau astigmatismul miopic mai sunt denumite în literatura de specialitate și ca vicii de refracție. Multe persoane suferă de aceste boli, inclusiv copiii și tinerii (miopia la copii de exemplu este tot mai frecventă)
Pentru că sunt boli oculare foarte frecvent întâlnite, prezentăm în continuare câteva lucruri interesante despre viciile de refracție care ne vor ajuta să ne descurcăm mult mai bine atunci când și noi ne vom confrunta cu astfel de probleme. Vederea este importantă în orice moment, viața noastră socială și profesională depinzând de ea.
Navigare rapidă:
- 1 Cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului – care sunt și cum le ținem sub control?
- 2 Picături pentru ochi care lăcrimează – când sunt recomandate? Ajută pentru ochii roșii?
- 3 Despre presbiopie – ce este, când începe să apară și cum încetinim dezvoltarea ei?
- 4 Despre miopie și hipermetropie – când apar și cum oprim creșterea dioptriilor
- 5 Despre astigmatismul miopic și ce picături de ochi sunt recomandate
- 6 Alimentația are un impact asupra celor mai comune afecțiuni ale ochilor?
Cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului – care sunt și cum le ținem sub control?
Viciile de refracție sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ale ochiului, la toate categoriile de vârste. Nu doar atunci când îmbătrânim începem să suferim de tulburări de vedere precum miopie, hipermetropie sau de astigmatismul miopic.
Există situații în care ne confruntăm cu aceste afecțiuni ale ochiului chiar din copilărie. În prezent, folosirea excesivă și zilnică a telefoanelor mobile, tabletelor sau chiar și a laptop-urilor suprasolicită mult mai mult vederea și frecvența acestor boli este în creștere.
O afecțiune oculară des întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 45 de ani este boala numită presbiopie. Apare datorită faptului că sistemul muscular al ochilor îmbătrânește și își pierde efectiv capacitatea de contractare. Consecința este lipsa acomodării eficiente și vederea devine afectată. Pur și simplu, nu mai distingem clar obiectele din jurul nostru, pe perioada zilei sau chiar noaptea.
Cataracta, glaucomul, degenerescența maculară, retinopatia diabetică, retinopatia hipertensivă, conjunctivita sunt alte exemple de afecțiuni ale ochilor care apar foarte frecvent la noi. Deoarece afecțiunile sunt destul de variate, la fel este și cazul tratamentelor care pot fi urmate, unele mai complexe, altele venind sub forma simplă a unui supliment alimentar natural.
La fel ca în cazul altor boli, și aceste afecțiuni oculare pot fi ținute sub control, prevenind în felul acesta apariția complicațiilor care nu sunt de dorit, fiind vorba despre vedere. Este important să cerem din timp părerea unui medic specialist și să respectăm în mod constant controalele medicale de rutină.
Orice afecțiune descoperită la timp și tratată în mod corect (de exemplu prin intermediul unor suplimente naturale pentru afecțiuni oculare), va avea o evoluție lentă și nu va fi urmată de complicații grave. Pe piață sunt o mulțime de produse moderne care au rolul de a crește starea de sănătate a ochilor.
Dacă medicul oftalmolog recomandă astfel de produse, atunci este bine să le folosim conform recomandărilor. Alimentația bogată în vitamine și minerale benefice vederii sau consumul de suplimente naturale pentru vedere, pot fi în vizorul nostru în mod permanent.
Picături pentru ochi care lăcrimează – când sunt recomandate? Ajută pentru ochii roșii?
Uneori, atunci când ne confruntăm cu problema ochilor care lăcrimează, anumite picături de ochi se pot dovedi utile. Aici putem da drept exemplu acele picături pentru ochi care lăcrimează cu rol de curățare și lubrifiere corectă a ochilor.
Deși multe picături de ochi au rol multifuncțional, nu tot timpul dacă alegem niște picături pentru ochi care lăcrimează înseamnă că sunt potrivite și atunci când ne confruntăm cu ochi obosiți, uscați sau roșii. În cel din urmă caz cel mai bine este să ne îndreptăm atenția către cele mai bune picături pentru ochi roșii, datorită faptului că nu doar lubrifiază, ci și hidratează și curăță zona.
Despre presbiopie – ce este, când începe să apară și cum încetinim dezvoltarea ei?
Ce este presbiopia sau prezbitismul? Anumite categorii de tulburări oculare apar ca o consecință a faptului că organismul nostru îmbătrânește. Boala numită presbiopie este o tulburare frecvent întâlnită în practica medicală și apare, de obicei, la persoanele care au peste 40 sau 45 de ani. La această vârstă, practic, cristalinul își pierde elasticitatea progresiv, deoarece mușchii care controlează forma sa își pierd din funcționalitate și nu se mai contractă așa cum ar trebui.
Există 5 tipuri de presbiopie: forma incipientă, funcțională, absolută, prematură și nocturnă. În forma incipientă vom sesiza că nu mai citim cu ușurință caracterele mici, în forma funcțională deja vederea de aproape devine dificilă iar în cea absolută, deja sesizăm dificultăți în focalizarea obiectelor din apropierea noastră.
Forma prematură se instalează, de obicei, înaintea vârstei de 40 de ani și în forma nocturnă, după lăsarea serii și în lipsa luminii, distingem slab obiectele din jurul nostru.
Menționăm că folosind picături de ochi din diferitele categorii (picături ochi uscați, picături ochi obosiți sau picături pentru ochi care lăcrimează) putem amâna apariția sau agravarea presbiopiei. Cele mai bune picături pentru ochi roșii sunt de asemenea recomandate când ne confruntăm cu această problemă.
Afecțiunea poate fi corectată purtând ochelari, lentile de contact sau putem opta astăzi și pentru corecțiile chirurgicale moderne pe bază de laser. Menționăm că despre presbiopie oamenii de știință susțin următorul lucru: datorită răspândirii masive a multor modele de device-uri electronice, frecvența acestei afecțiuni crește în zilele noastre în mod alarmant.
Indiferent de profesia pe care am ales-o, vederea trebuie protejată folosind cât mai multe metode de protecție, făcând exerciții oculare periodic, etc. O să oferim mai multe informații legate de acest aspect în continuarea articolului.
Alimentația adecvată și folosirea suplimentelor alimentare cu rol benefic asupra vederii devin din ce în ce mai importante, în aceste condiții, prevenind nu doar apariția presbiopiei ci și a altor boli oftalmologice grave sau a altor vicii de refracție, precum astigmatismul miopic.
Presbiopia poate fi stopată prin purtarea continuă a ochelarilor, prin mai multă odihnă și prin consumul de alimente bogate în substanțele nutritive oftalmice. Benefice sunt și exercițiile pentru presbiopie, mai ales dacă folosim des calculatorul. Este recomandat inclusiv să folosim frecvent picături de ochi.
Putem să ne ferim de presbiopie?
Alimentația bogată în vitamina A, beta-caroten și antioxidanți este benefică acestei afecțiuni oculare și ajută la prevenirea bolii. Nefiind un viciu de refracție și fiind o afecțiune cauzată de îmbătrânirea corpului, suplimentele alimentare cu rol de protecție a sistemului ocular sunt utile. Așa cum am precizat, este bine să folosim și picături de ochi uscați sau picături pentru ochi care lăcrimează ori de curățare, pentru o mai bună igienă a acestora.
Presbiopia poate apare și în urma unor traumatisme. Persoanele care lucrează într-un mediu unde există un risc ridicat de accidentare, este recomandat să poarte ochelari de protecție.
De asemenea, în sezonul foarte călduros este foarte bine să vă obișnuiți și să purtați ochelari de soare. Cu atât mai mult dacă aveți peste 40 de ani. Este utilă protecția ochilor la această vârstă și riscul de a dezvolta presbiopie devine mai redus.
Lumina bună în timpul cititului este favorabilă protecției ochilor și previne la fel de mult apariția bolii. Dacă aceste măsuri de protecție vor fi cumulate cu o alimentație bună și cu un consum de plante sau ceaiuri bune pentru vedere, efectele vor fi maxime.
Suferiți de hipertensiune arterială sau de diabet? Ambele afecțiuni generează complicații la nivelul ochilor. Bine gestionate, aceste afecțiuni nu vor mai influența negativ sănătatea ochilor și riscul de apariție a bolii va fi mult mai redus.
Controalele oftalmologice repetate după vârsta de 40 de ani sunt obligatorii, mai ales dacă suferiți de alte boli importante cu efecte negative asupra vederii. Descoperirea la timp a bolilor de ochi și aplicarea din timp a măsurilor de corecție este soluția perfectă.
Ce metode de corectare există?
Tratamentul presbiopiei este relativ simplu. Purtarea ochelarilor este cel mai simplu mod de a realiza corecțiile defectelor și tulburărilor de vedere apărute cu ocazia debutului bolii.
Pentru presbiopie, medicul specialist vă va recomanda ochelari pentru citit dacă nu suferiți în paralel și de alte vicii de refracție. Pentru că industria dispozitivelor medicale s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, pot fi folosite inclusiv lentile de contact pentru corectarea bolii acesteia.
O altă soluție terapeutică modernă pentru presbiopie pentru care optează din ce în ce mai multe persoane este intervenția chirurgicală de corecție.
Keratoplastia conductivă și keratomileuzis in situ asistată cu laser sunt două metode chirurgicale care pot corecta defectul acesta de vedere. Indiferent de metoda pe care o veți alege, atâta timp cât intervențiile și soluțiile de corecție sunt adoptate la timp, rezultatele nu pot fi decât foarte benefice pe toată durata vieții, indiferent de vârstă.
Nu amânați foarte mult un consult de specialitate când descoperiți că vederea nu mai este la fel ageră. Poate fi o tulburare cauzată indirect de alte boli ce au apărut în organism sau poate fi rezultatul unei afectări locale oculare.
Vederea este prețioasă și luați în calcul faptul că, o dată cu trecerea anilor, riscul de apariție a altor afecțiuni ale stării de sănătate este din ce în ce mai mare. Bine tratată, presbiopia poate fi stopată în evoluție și vederea va fi mult mai bună.
Despre miopie și hipermetropie – când apar și cum oprim creșterea dioptriilor
Orice viciu de refracție poate apare la orice vârstă, practic. Mult mai frecvent, acestea se manifestă o dată cu înaintarea în vârstă, însă. De miopie și hipermetropie suferă aproape toată lumea (uneori chiar în combinație cu astigmatismul miopic sau hipermetropic).
Pentru că nu putem avea o viață normală fără o vedere bună, este util să le corectăm la timp și în mod corect, numai conform recomandărilor medicilor specialiști oftalmologi. Este complet greșit să purtăm mult timp ochelari cumpărați la întâmplare din magazine mari sau farmacii.
Viciile de refracție se corectează doar cu ajutorul ochelarilor prescriși de medici, pe baza unor măsurători precise. Altfel riscăm să agravăm boala și să ajungem să purtăm ochelari cu dioptrii mult mai ridicate decât ar trebui, mult mai repede.
Ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari? Purtarea în mod corect a ochelarilor este principala metodă de oprire a creșterii dioptriilor. Cu atât mai mult dacă îi și purtăm la timp și în mod continuu. Și purtarea de lentile de contact va avea același rezultat.
În situația în care miopia sau hipermetropia avansează foarte mult, se poate recurge la intervențiile chirurgicale moderne pentru stoparea evoluției acestora. Astăzi, astfel de intervenții sunt posibile și la noi și sunt realizate cu ajutorul celor mai moderne aparate, mai ales în clinicile private.
Nu trebuie neglijate suplimentele alimentare pentru vedere, care contribuie foarte mult prin acoperirea carențelor existente în departamentul de substanțe nutritive, iar aici putem da drept exemplu capsulele Oculax, și nici exercițiile de relaxare și odihnă realizate constant. Cu cât ochii vor fi mai odihniți, cu atât vederea se va îmbunătăți mai mult.
Despre astigmatismul miopic și ce picături de ochi sunt recomandate
O definiție clară pentru miopie am dat mai sus. Pentru a înțelege mai bine ce este astigmatismul miopic va trebui însă să oferim o definiție și în ceea ce privește astigmatismul. Acesta reprezintă o afecțiune oculară care constă în deformarea unuia dintre elementele optice ale ochiului, și anume corneea sau cristalinul. El poate duce la situații în care vedem dublu.
Problema este că astigmatismul și miopia pot exista în același timp, dând astfel naștere la ceea ce numim astigmatismul miopic. Practic o combinație a celor două vicii de refracție: nu doar că vedem dublu, ci vedem și prost la distanță.
Astigmatismul miopic se poate ține sub control fie prin suplimente, fie prin purtarea unor ochelari de corecție aleși de un specialist (în cazul în care problema este una mai gravă). De asemenea, este recomandat să apelăm la picături de ochi care să ne ajute să susținem sănătatea ochilor noștri. Aici poate fi vorba de picături de ochi uscați sau obosiți, picături pentru ochi care lăcrimează ori pentru ochi roșii.
Dacă faci parte din categoria persoanelor care lucrează foarte mult în fața calculatorului și te confrunți cu problema ochilor roșii și uscați, recomandarea noastră este să ai mereu la îndemână cele mai bune picături pentru ochi roșii care te vor ajuta să nu îți agravezi afecțiunile oftalmologice de care suferi deja și să preîntâmpini apariția unora noi.
Alimentația are un impact asupra celor mai comune afecțiuni ale ochilor?
A fost demonstrat în nenumărate studii științifice faptul că, anumite alimente îmbunătățesc vederea, determină o privire mult mai ageră și previn îmbătrânirea ochilor. Consumul de spanac și broccoli aduc un aport mare de luteină, de exemplu și nu permit ca astigmatismul miopic să se instaleze atât de rapid.
Aceasta va crește circulația de la nivelul globilor oculari și va recupera mult vederea. Nucile, semințele, ouăle, somonul, morcovii, ciocolata neagră și avocado sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm zilnic, pentru a avea o vedere excelentă.
Consumul de usturoi crud menține sănătatea cristalinului foarte bine. Cartofii dulci sunt bogați în betacaroten la fel ca morcovii. Afinele conțin cantități crescute de bioflavonoide.
Ele au capacitatea de a crește vederea pe timpul nopții și previn acțiunea negativă la nivelul ochilor a radicalilor liberi. Infuziile de albăstrele au proprietăți ridicate antiinflamatorii și chiar antiseptice, calmante. Dacă suferiți de ochi obosiți sau dacă ați suprasolicitat prea mult vederea, optați pentru ele.
Infuzia din frunze de corn este recomandată pentru miopia progresivă și pentru astigmatism, de asemenea. Pentru efecte și mai bune, puteți asocia consumul acestor alimente cu consumul de ceaiuri special concepute pentru îmbunătățirea celor mai comune afecțiuni ale vederii.
Sunt prezente pe piață deja o mulțime de ceaiuri care au roluri foarte importante în vindecarea conjunctivitei, a cristalinului sau a vederii, în general. Nu putem omite efectele bune pe care le au și suplimentele naturale.
Practic, aproape orice supliment alimentar care conține luteină, zinc, melanină sau acizi grași Omega 3 este benefic pentru cele mai comune afecțiuni ale ochilor (astigmatismul miopic, presbiopie, miopie etc.). Vitaminele A, E, C si complexul de vitamine B (6, 9 și 12) îmbunătățesc privirea și cresc acuitatea vizuală simțitor de mult.
Zincul păstrează retina într-o formă excelentă, la fel ca și structurile proteice ale acesteia. El va permite vitaminei A să ajungă de la nivelul ficatului, direct la nivelul retinei, pentru a produce melanina. Un motiv în plus să integrăm acest mineral în dieta zilnică sunt și celelalte efecte pozitive pe care la are asupra sănătății organismului nostru.
Iată așadar cum alimentația poate juca un rol foarte important atunci când vine vorba de susținerea sănătății oculare și de a ține la distanță astigmatismul miopic, miopia, presbiopia și alte afețciuni. Trebuie deci să acordăm dietei o atenție sporită pe viitor. Dacă integrăm și folosirea unor picături de ochi adecvate, vom ieși cu siguranță câștigați.
Marcela
Medicul meu oftalmolog mi-a recomandat niste picaturi si oculax pentru a mai imbunatati vederea si a scapa de senzatia de ochi uscat. pana acum rezultatele sunt foarte bune., multumesc de articol nu stiam multe lucruri din el.